AKPM: Zor bir seçim ortamı olacak
Uluslararası gözlemciler, Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin “zor bir seçim ortamında” geçeceğine dikkat çekti.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) seçim gözlem heyeti lideri Frank Schwabe Cuma günü Alman haber ajansına verdiği demeçte. dpa’yaBu seçimde ve Türkiye’nin durumunda bizi endişelendiren birçok konu var” dedi.
Schwabe, seçimlere bir ay kala yaptığı değerlendirmede, özellikle demokrasi düzeyi, basın ve ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü konusunda endişeli olduklarını ifade etti.
Türk demokrasisinin tüm olumsuzluklara rağmen şaşırtıcı bir şekilde dirençli olduğunu vurgulayan Schwabe, “Türkiye’de seçim gözlemlemesini bilen aktif bir sivil toplum var” dedi.
Avrupalı parlamenter, “Dolayısıyla seçim günü halkın sandıktaki tercihinin sonuca da yansıyacağına dair kesin bir güven olabilir” dedi.
Muhalefet endişeli
14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde yaklaşık 64 milyon seçmen sandık başına gidecek. Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 22 yıldır iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı için yarışırken, kamuoyu yoklamaları seçimin başa baş geçeceğini gösteriyor.
Seçim, 6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremlerin gölgesinde yapılıyor. Gözlem heyeti, depremin etkili olduğu bölgelerde seçimlerin lojistik düzenlemesinin kendilerine iletildiğini belirtti.
Bir Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyesinin açıklamasına göre, bugüne kadar 100 bin civarında depremzede yeni ikametgahı için kayıt yaptırdı. Resmi açıklamalara göre 3 milyon 700 bin kişi yaşadığı bölgeyi terk etti.
Seçim gözlemcileri ayrıca, özellikle sağlanan kaynaklar ve medyanın hükümet yanlısı haberler nedeniyle, seçim sürecinin adil koşullar altında gerçekleşmeyeceği konusunda muhalefet partilerinin büyük ölçüde alarma geçtiğini bildirdi.
Türkiye’de medyanın çoğu doğrudan veya dolaylı olarak hükümetin kontrolü altındadır.
dpa / TY,ET
Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?