Haber

Almanya’da feminist dış politika planı: ‘Toplumun tüm üyeleri için’

Almanya Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partisi’nden siyasetçi Annalena Baerbock’un feminist dış politika planlarının yer aldığı rehber, kamuoyuyla paylaşılmadan önce Alman basınına da yansıdı. Alman haber ajansı dpa, Baerbock’un 1 Mart’taki kabine toplantısının ardından kamuoyuna sunması beklenen kılavuzun detaylarını paylaştı.

Bu doğrultuda Almanya’nın feminist dış politikaya verdiği değerin altını çizen Dışişleri Bakanı Baerbock, feminist dış politika için özel bir elçilik kurmayı planlıyor. Bu kapsamda hazırlanan 80 sayfalık rehber, Dışişleri Bakanlığı’nın ‘çalışma yöntemlerini şekillendirmeyi’ ve ‘feminist bir refleks oluşturmaya yardımcı olmayı’ amaçlıyor.

‘SADECE KADINLAR İÇİN DEĞİL, HERKES İÇİN BİR POLİTİKA’

Baerbock’un planlarına göre, feminist dış politika kavramı, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın gelecekteki çalışmalarında değerli bir rol oynayacak. Bu bağlamda hazırlanan yeni rehbere önsöz yazan Baerbock, “Feminist bir dış politika izliyoruz çünkü bu son derece gerekli. Çünkü dünya genelinde kadın ve erkek hâlâ eşit muamele görmüyor.”

‘Kadın hakları toplumlarımızın içinde bulunduğu durumun bir göstergesidir’ değerlendirmesini paylaşan Baerbock, ‘feminist dış politika tüm dünyada kadın ve kız çocuklarının eşitliği için mücadele ediyor’ dedi. Almanya Dışişleri Bakanı, söz konusu konseptin sadece kadınlara yönelik değil, toplumun tüm üyelerine yönelik yürütülen bir dış politika olduğunu sözlerine ekledi.

‘LİDER KONUMDAKİ KADIN ORANINI ARTIRACAĞIZ’

Yarınki kabine toplantısının ardından Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ile birlikte feminist dış politika planını kamuoyuna sunması beklenen Baerbock, feminist dış politikanın uygulanması için bakanlıkta yeni çalışma yöntemleri ve yapıları geliştirmeyi planlıyor.

Bu kapsamda Baerbock, bakanlığın yeni çalışma esasları için hazırladığı kılavuzda, “Dış Servisimize daha feminen bir yüz kazandırmak ve liderlik pozisyonlarındaki kadın oranını artırmak için çok çalışacağız” sözü verdi. Almanya Dışişleri Bakanı ayrıca proje fonlarının yüzde 80’ini 2025’teki yasama döneminin sonuna kadar “cinsiyete duyarlı” bir biçimde dağıtmayı hedefliyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI FEMİNİST DIŞ POLİTİKAYI NASIL TANIMLIYOR?

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde feminist dış politika kısaca şu şekilde tanımlanıyor: “Feminist dış politika, cinsiyet eşitliği ve eşit katılımın dünyada uzun vadeli barış ve güvenlik için ön koşul olduğu inancına dayanmaktadır. Feminist dış politika, kadınların ve marjinal grupların haklarına, temsiline ve haklarına, kaynaklara ve çeşitliliğin teşvik edilmesine dayanmaktadır.

İSVEÇ FEMİNİST DIŞ POLİTİKAYI TERK ETTİ

Feminist dış politika kavramının öncülüğünü 2014 yılında İsveç’teki Sosyal Demokrat hükümetin Dışişleri Bakanı Margot Wallström yaptı. Ülkede yapılan son genel seçimlerin ardından Sosyal Demokratların iktidarını kaybetmesinin ardından kurulan sağcı koalisyon hükümeti, 19 Ekim 2022’de feminist dış politikadan vazgeçtiğini açıklamıştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, “bu etiketlemenin ülkenin uluslararası gündemine zarar verebileceği” gerekçesiyle “feminist dış politika” anlayışından vazgeçtiklerini söyledi. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu