Araç Muayenesine Gitmeden Önce Aracınızda Herhangi Bir Sorun Olmadığından Emin Olmanız İçin 12 Nokta
TÜVTÜRK tarafından trafikteki araçların yeterliliğinin tespiti amacıyla yapıldı. araç muayeneleriSonuç olarak araçlar kusursuz, hafif kusurlu, ciddi kusurlu veya güvensiz olarak rapor ediliyor.
Bu kategorilerden kusursuz bir şekilde çıkmak için, Araç muayenesinden önce yapılması gerekenler orada. Aracınızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrendikten sonra muayeneden başınız ağrımadan çıkabilirsiniz.
Araç muayenesinden önce yapılması gerekenler:
- Öncelikle aracınızın herhangi bir borcu olup olmadığını kontrol edin.
- Egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırın.
- Aracınızda eksik ekipman varsa tamamlayın.
- Frenleriniz düzgün çalışıyor mu?
- Direksiyonunuzun normal olduğundan emin olun.
- Aracınızın aydınlatma sistemini kontrol edin.
- Pencerelerinizde ve aynalarınızda herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edin.
- Emniyet kemerlerinizi kontrol etmeyi unutmayın.
- Lastiklerinize iyi bakın.
- LPG’li araçların uyması gereken kriterler de bulunmaktadır.
- Araç evraklarınızı tamamlayın.
- Her şey yolundaysa randevunuzu alabilirsiniz.
Öncelikle aracınızın herhangi bir borcu olup olmadığını kontrol edin.
Aracınızın teknik detaylarına geçmeden önce borcunuzun durumunu kontrol ediniz. Aracınıza ait trafik cezası, vergi borcu, OGS kaçak geçiş cezası gibi cezaların olmadığından emin olun. Aksi takdirde borçlu araç muayene süreçleri başlamıyor. Ayrıca Dijital Vergi Dairesi’nden borcunuzu saniyeler içinde ödeyebilirsiniz.
Egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırın.
Hem sabit hem mobil TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından Aracınızın egzoz gazı emisyonunu ölçtürmelisiniz. Aracınızın yaydığı zararlı gazları ölçmek için yapılan bu testte egzoz emisyonlarının makul standartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir.
Araç muayenesi öncesi yapılması gerekenler listesinde:Bu işleme uyulmadığı takdirde aracınız ciddi arızalı olarak raporlanacaktır.
Aracınızda eksik ekipman varsa tamamlayın.
İlk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürücü ve stepne tam haliyle aracınızda olması gerekenler listesinde yer alıyor. Rastgele kullandıysanız ya da eksikse tamamlamanızda fayda var. Araç muayenesinde kontrol edilenlerBunlar da listede yer alıyor.
Araç sınıfına göre değişen donanım listesine buradan göz atabilirsiniz.
Frenleriniz düzgün çalışıyor mu?
Muayene sırasında frenleri kontrol etmek standart prosedürdür. Fren sistemi muayenesi altında; Ön ve arka aks sistemi, sol ve sağ tekerleklerin fren kuvveti değerleri kontrol edilir. Servis freni için iki tekerleğin ortası fren kuvveti farkı En az yüzde 30 olması lazım. Ayrıca frenleme verimliliğinin en az yüzde 50 olması da sağlanıyor. Park freni izleme de yine fren sistemi inceleme listesine dahil edilmiştir.
Bu yüzden aracınızın fren sisteminin sağlam olduğundan emin olmalısınız. Fren pedalına basarak aracın durma mesafesini test etmek ve herhangi bir sorun olması durumunda tamirhaneyi ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Hazır olduğunuzda fren hidroliği seviyesiKontrol ettirebilirsin.
Direksiyonunuzun normal olduğundan emin olun.
Araç muayenesinde Direksiyon sistemi de kontrol edilir. Direksiyon sağlam olmalı ve aracı istediğiniz yöne rahatlıkla yönlendirebilmelisiniz. Muayene öncesinde direksiyon sisteminin hareket edip etmediğini, gıcırdadığını veya herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadığını kontrol etmenizde fayda var. Bu tür sorunları gidermeden muayeneye gitmemelisiniz.
Aracınızın aydınlatma sistemini kontrol edin.
“Araç muayenesinde neler kontrol edilir?” Listedeki konulardan biri de aydınlatma sistemidir. Aracınızın ön ve arka aydınlatma sistemlerinin, sinyallerinin, iç aydınlatma sistemlerinin ve geri vites lambasının sağlam ve çalışır durumda olduğundan emin olun. Arızalı bir lamba varsa araba elektriği ile uğraşan tamirciye gidebilirsiniz.
Pencerelerinizde ve aynalarınızda herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edin.
Araç muayenesi sırasında camların ve aynaların durumu da kontrol edilir. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce camların ve aynaların kırık, çatlak veya eksik olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. cam yıkama sistemiÇalışır durumda olması ve yeterli cam yıkama suyunun bulunması muayene görevlilerinin dikkatini çekecek unsurlar arasındadır.
Emniyet kemerlerinizi kontrol etmeyi unutmayın.
Güvenliğiniz için önemli kriterlerden biri olan emniyet kemerleri, Araç muayenesinden önce neler yapılmalı? Sorunun başka bir cevabı. Emniyet kemerlerinizin eksiksiz ve çalışır durumda olduğundan emin olmadan muayeneye gitmemelisiniz.
Lastiklerinize gereken özeni gösterin.
Aşınmış, bölünmüş, yırtılmış veya kesilmiş lastikler Denetim sırasında kabul edilmeyecek öğeler. Bu nedenle lastiklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin ve zamanı geldiğinde değiştirin. Binek araçlarda lastik diş derinliğinin 1,6 mm’den az olmaması gerektiğini de unutmayın.
Dahası Araç hızına bağlı lastikler Taşıdığı yüke uygun olmasına da dikkat edilir. Bu bilgiyi aklınızda bulundurun ve lastiklerinizin koşulları karşıladığından emin olun.
LPG’li araçların uyması gereken kriterler de bulunmaktadır.
Aracınızda LPG, CNG veya LNG varsa mutlaka tadilat muayenesi ile ruhsata işlenmesi gerektiğini bilmelisiniz. Araç muayenesinden kalmak istemeyenlerBu detayın gözden kaçırılmaması gerekiyor.
Araç belgelerinizi tamamlayın.
Aracınızın Trafik ve Tescil Kayıtlarında yer alan bir belge şasi numarası gecerli. Bu numaranın aracınızın kaportasındaki numarayla eşleştiğinden emin olun. Şasi numaranızın tadilat, tamir, kaza, aşınma veya çürüme gibi nedenlerle kaybolması veya okunamaması halinde yetkili kurumlardan orijinallik raporu almanız gerekmektedir.
Ayrıca lisans trafik sigortasıve vekaletname (muayeneye götürdüğünüz araç size ait değilse) muayeneye giderken yanınızda bulundurmanız gereken diğer belgeler arasındadır.
Her şey yolundaysa randevunuzu alabilirsiniz.
Eğer aracınızın her detayını incelediyseniz, gereken yerde bir tamirciye göründüyseniz ve artık hazır olduğuna inanıyorsanız. araç muayene randevusu Alabilirsin. TÜVTÜRK web sitesi üzerinden veya müşteri hizmetlerinden online randevu alarak muayene istasyonlarına gidebilirsiniz.
Araç muayenesinde kontrol edilen diğer hususlar:
- Aracınızın yakıt türü, koltuk sayısı gibi incelemeler yapılır.
- Motor kaputunun kilitleme sistemi kontrol edilir.
- Kaputun altına bakılarak ana fren ana silindiri, fren servosu, fren hidroliği seviyesi, motor havuzundaki hortumlar, akü ve akü kontakları, elektrik tesisatı, sızdırmazlık, izolasyon, sıvı seviyeleri, yağ ve yakıt sızıntıları, amortisör bağlantı kuleleri anlaşılır. denetlendi.
- Sürücü koltuğunun araç içindeki stabilitesi kontrol edilir.
- Isıtıcı, korna, kumanda ve kilometre göstergelerine dikkat edilir.
- Aracın alt kısmı sıvı, yağ ve yakıt sızıntılarına karşı kontrol edilir.
- Gövde ve taşıyıcı modüllerin durumu da kontrol edilir.
- Tekerlek yatağı açıklıkları, rot uçları ve bilyeli mafsal temasları incelenen diğer öğelerdir.
- Jant hasar durumu kontrol edilir.
- Tekerlek boşluklarının uygunluğu kontrol edilir.
- Araçta mevcutsa fren sınırlayıcı da incelenir.
Araç muayenesi sonrasında alınan rapora göre ya devam edin ya da tekrarlayın.
Tüm işlemler tamamlandıktan sonra aracınızın durumunu gösteren bir rapor tarafınıza teslim edilecektir. Raporda ise mükemmel veya biraz kusurlu diyorsa sınav sürecini başarıyla geçmişsiniz demektir. Bu değil ciddi şekilde kusurlu veya güvensizRaporun alınması durumunda en geç 1 ay içerisinde bizzat veya aynı ilçedeki farklı bir istasyonda ücretsiz olarak yeniden muayeneye gidebilirsiniz.
Araç muayenesine gitmeden önce aracınızın bu temel noktalarda kontrol edilmesi, muayene süreci Daha sorunsuz hale getirebilir. Ancak tüm bunlara dikkat etseniz bile ancak muayene uzmanlarının tespit edebileceği sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak unutmayın, biraz önlem almak çok fazla stresi ve zaman kaybını önleyebilir!
Araçlarla ilgili ilginizi çekebilecek diğer içeriğimiz: